Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Back to the bible

16-01-2019

Meer ruimte voor bijbelverhalen in de kindernevendienst

Jona in de vis, David en Goliat, Zacheus in de boom: overbekende bijbelverhalen die ieder kind kent. Toch? In steeds meer kerken is het echter niet vanzelfsprekend dat de kinderen van de kindernevendienst op school of thuis ook uit de Bijbel horen. De vraag naar methoden en middelen die alle aandacht geven aan de ‘gewone’ bijbelverhalen groeit.

Grote vragende ogen
Een groeiend aantal kindernevendienstleiders en andere kinderwerkers in en rond de kerk loopt er tegenaan: kinderen die niet bekend zijn met de Bijbel. Waar vroeger wel eens gezucht klonk: ‘Nee hé, niet wéér Noach, dat verhaal hebben we op school ook al gehoord’, zien kinderleiders nu vaak grote vragende ogen voor zich als ze een basale kennisvraag stellen over de Bijbel. Als er op de basisschool al godsdienstonderwijs wordt gegeven, gaat het vaak over zingevingsthema’s in plaats van over een concreet bijbelverhaal. We horen geluiden dat leerkrachten en ouders het lastig vinden om met de oude teksten uit de Bijbel aan de slag te gaan. Zeker als ze zelf weinig met kerk of geloof hebben. En dat is jammer, want de Bijbel staat, zoals we weten, boordevol prachtige en krachtige verhalen waardoor we God en Jezus kunnen leren kennen.

Gewoon weer de Bijbel in duiken
Binnen de Protestantse Kerk in Nederland zien we dan ook dat kindernevendienstleiders steeds vaker op zoek gaan naar manieren om met kinderen ‘gewoon’ weer de Bijbel in te duiken. De methode Bible Basics van het Nederlands Bijbelgenootschap, Godly Play, en Kliederkerk sluiten aan bij deze ontwikkeling, maar ook bestaande methodes zoals Kind op Zondag kiezen vaker voor een bijbelverhaal in plaats van een spiegelverhaal.

Omdat kindernevendienstgroepen regelmatig uit een handjevol kinderen bestaat, komen daarnaast ook kinderbijbels in beeld als vervanging voor een methode. Kinderbijbels als de Samenleesbijbel, Samenleesbijbel Junior en de Gezinsbijbel bieden naast tekst gespreksvragen en creatieve verwerkingsmogelijkheden, die ook heel geschikt zijn voor de kindernevendienst.

Zelf ontdekken
Een mooie ontwikkeling, vind ik. Samen met kinderen de Bijbel lezen en vanuit het verhaal zelf ontdekken wat de boodschap zou kunnen zijn en wat dit ons leert over God en onszelf. Niet meteen vertellen wat dit Bijbelverhaal betekent, maar vragen aan de kinderen: waarom is dit verhaal zo bijzonder? Waarom zou het in de Bijbel staan? Het is verbazingwekkend welke lijnen kinderen zelf weten te trekken en welke boodschap ze ons als volwassenen mee kunnen geven. Laten we vertrouwen op de kracht die de Bijbel zelf heeft en de inspiratie van de Geest die gelukkig nog steeds door de tekst heen werkt. Back to the bible dus!


De blog is geschreven door Nelleke Plomp, specialist vieren bij JOP, Jong Protestant. www.jop.nl