Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Boeiend een verhaal vertellen

20-02-2019

Breng een Bijbelverhaal tot leven terwijl je het vertelt.

Bijbelverhalen zijn prachtige verhalen die kinderen helpen een beeld te krijgen van wie God is en hoe Hij met mensen omgaat. Elk verhaal dat je vertelt zou kinderen moeten helpen te ontdekken hoe liefdevol, geduldig, betrokken en genadig God is en dat de kinderen op Hem kunnen vertrouwen.

Vaak lezen we het verhaal voor uit de Kinderbijbel. Nog leuker is het om het kind te verrassen en het verhaal te vertellen. Het voordeel daarvan is dat je het écht kan laten zien, je bent vrij om, zonder boek in je handen, levendig het verhaal te vertellen. Met je handen, met je voeten, met je gezichtsuitdrukking en met je lichaam. Je kunt het kind aankijken en je zou het kind zelfs kunnen betrekken bij het verhaal.

Vertellen lijkt heel moeilijk. Ik hoor vaak van mensen dat ze bang zijn dat ze het verhaal niet kunnen onthouden. Eigenlijk is dat makkelijker dan je denkt. Wanneer je iets leest, dan zie je het als het ware voor je, alsof er in je hoofd een film afspeelt. Je vormt een plaatje in je hoofd en dat plaatje dat ontwikkelt zich. Het gaat steeds verder totdat het verhaal is afgelopen. Wanneer je een paar keer een verhaal leest, dan zou je, door te denken aan de ‘film’ in je hoofd, het verhaal heel makkelijk kunnen vertellen. Het vergt een beetje voorbereiding maar je zult ontdekken dat je de aandacht van kinderen makkelijker vasthoudt en dat ze het gewoon ontzettend leuk vinden. Probeer het eens met een kort verhaal dat je al door en door kent, daar kan eigenlijk niets mis mee gaan.

Een paar tips voor de voorbereiding

  • Lees het verhaal nog eens drie keer door.
  • Bedenk vooraf hoe je het het kind wilt vertellen. Zittend, staand, lopend, binnen, buiten, verkleed of juist niet, alleen, of samen mét het kind.
  • Zorg dat er geen stoorzender is wanneer je het verhaal vertelt.
  • Zo een verhaal vertellen is een verrassing voor het kind. Houd het bijzonder door je manier van vertellen af te wisselen en niet te vaak een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld op bijzondere momenten zoals op zondag of de feestdagen.
  • Je mag best overdrijven. Een grote boot mag hééél groot zijn, een storm komt het beste over als je de wind laat waaien (laat je kind het geluid doen en zwaai zelf met je armen) en heen en weer beweegt om te laten zien hoe gevaarlijk het was. Kinderen hebben een rijke fantasie, ze zullen het écht voor zich zien.

Ik hoop dat het jou, én kinderen, plezier geeft in het samen ontdekken wat de Kinderbijbel te bieden heeft aan prachtige verhalen die de grootheid en echtheid van God laten zien. 


De blog is geschreven door Jolanda Kromhout. Jolanda is Algemeen Manager bij Ark Mission en heeft een grote passie voor het vertellen van verhalen. De Bijbelse verhalen herkenbaar maken voor kinderen en volwassenen is voor haar een uitdaging.