Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Breng het paasverhaal tot leven

18-03-2020

Bijbelverhalen zijn prachtige verhalen die kinderen helpen een beeld te krijgen van wie God is en hoe Hij met mensen omgaat. Elk verhaal dat je vertelt zou kinderen moeten helpen te ontdekken hoe liefdevol, geduldig, betrokken en genadig God is en dat de kinderen op Hem kunnen vertrouwen. Maar niet alle verhalen zijn even makkelijk te vertellen…

Het paasverhaal
Neem bijvoorbeeld het paasverhaal. Hoe neem je kinderen mee in een verhaal vol lijden, een verhaal waarin de held sterft. Of je dit verhaal voorleest of vertelt, in beide gevallen is het belangrijk dat je rekening houdt met de emoties en het inlevingsvermogen van jouw kind. Ook maakt het een verschil of kinderen het verhaal al kennen of het voor het eerst horen.

Flashback
Zijn de kinderen gevoelig? Is het verhaal nieuw? Misschien is het dan verstandig om het verhaal als een flashback, een herinnering van een van de leerlingen te vertellen. Bijvoorbeeld vanuit de verbazing nadat de leerlingen Jezus hebben ontmoet na de opstanding. Het verhaal van de Emmaüsgangers (Lucas 24:13-35) is hiervoor erg geschikt.

Al je het verhaal vertelt, kun je goed in de gaten houden hoe de kinderen op het verhaal reageren en hier op inspelen.

Vertellen in plaats van voorlezen
Vaak lezen we het verhaal voor uit een kinderbijbel. Nog leuker is het om het kind te verrassen en het verhaal te vertellen. Vertellen lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk is dat makkelijker dan je denkt. Wanneer je iets leest, dan zie je het als het ware voor je, alsof er in je hoofd een film afspeelt. Je vormt een plaatje in je hoofd en dat plaatje ontwikkelt zich. Het gaat steeds verder totdat het verhaal is afgelopen. Wanneer je een paar keer een verhaal leest, dan zou je, door te denken aan de ‘film’ in je hoofd, het verhaal heel makkelijk kunnen vertellen.

De vrijheid van vertellen
Het voordeel van vertellen ten opzichte van voorlezen is dat je het écht kan laten zien, je bent vrij om, zonder boek in je handen, levendig het verhaal te vertellen. Met je handen, met je voeten, met je gezichtsuitdrukking en met je lichaam. Je kunt het kind aankijken en je zou het kind zelfs kunnen betrekken bij het verhaal.

Een paar tips voor de voorbereiding:

  • Lees het verhaal nog eens drie keer door.
  • Bedenk vooraf hoe je het het kind wilt vertellen. Zittend, staand, lopend, binnen, buiten, verkleed of juist niet, alleen, of samen mét het kind.
  • Zorg dat er geen stoorzender is wanneer je het verhaal vertelt.
  • Je mag best overdrijven. Een grote boot mag hééél groot zijn, een storm komt het beste over als je de wind laat waaien (laat je kind het geluid doen en zwaai zelf met je armen) en heen en weer beweegt om te laten zien hoe gevaarlijk het was. Kinderen hebben een rijke fantasie, ze zullen het écht voor zich zien.

Ik hoop dat het jou, én kinderen, plezier geeft in het samen ontdekken wat de kinderbijbel te bieden heeft aan prachtige verhalen die de grootheid en echtheid van God laten zien. 


De blog is geschreven door Jolanda Kromhout. Jolanda is Algemeen Manager bij Ark Mission en heeft een grote passie voor het vertellen van verhalen. De Bijbelse verhalen herkenbaar maken voor kinderen en volwassenen is voor haar een uitdaging.