Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Een duik in de tijd van de bijbelverhalen

02-09-2020

Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken

Een mooi verhaal en een beetje verbeelding is voldoende om werelden uit het verleden te verkennen! Ook de wereld van de Bijbel.
Het ene verhaal vertelt meer over het leven in de tijd van de Bijbel dan het andere. Daarom licht ik een paar verschillende verhalen uit die een goed beeld geven van het leven uit die tijd. Verhalen waarmee je echt in het leven van vroeger duikt.

Boaz en Ruth
Het verhaal van Boaz en Ruth speelt zich af in Israël, in de tijd van de rechters. Het volk Israël woont midden tussen vijandige volken. Deze vallen regelmatig aan of trekken op strooptocht door het land.
Ruth komt uit een van die buurlanden, uit Moab. Samen met haar schoonmoeder Noömi gaat ze in Bethlehem wonen.
In het verhaal kun je lezen hoe ze naar de akker gaat om koren te rapen. Je krijgt een kijkje in het boerenleven van die tijd.

Ester
Het verhaal van Ester speelt zich jaren later af, in een heel andere tijd en een andere cultuur.
Ester, een gewoon Joods meisje, komt aan het hof van de koning van het grote Perzische rijk terecht. Ze wordt zelfs koningin! In het verhaal ontdek je hoe het er aan het hof aan toe gaat en welke spelletjes van macht en jaloezie er gespeeld worden.
In het verhaal kun je ook meer ontdekken over hoe in die tijd zo’n groot rijk bestuurd werd. Je leest over ministers, provincies en koeriers die berichten door het hele land sturen.

Magiërs uit het Oosten
Een verhaal dat erg tot de verbeelding spreekt is het verhaal van de magiërs, oftewel de wijzen uit het Oosten die bij Jezus op kraamvisite komen.
Door de eeuwen heen is het verhaal duizenden keren herverteld en steeds meer ingevuld.
Omdat de magiërs Jezus drie cadeaus geven (goud, wierook en mirre), heeft men het vaak over drie wijzen. Omdat ze koninklijke cadeaus geven, worden ze ook wel de drie koningen genoemd. Ze hebben zelfs een eigen feestdag: Drie Koningen op 6 januari.
Maar wat staat er nou echt in de Bijbel? Het is leuk om samen het verhaal uit de Bijbel in Gewone Taal te lezen. Dan zul je ontdekken dat je misschien wel meer te weten komt over het hof en de woede van koning Herodes en de eenvoud van koning Jezus.

Gelijkenissen van Jezus
Als Jezus door het land trekt, gebruikt hij voorbeeldverhalen om mensen iets duidelijk te maken. We noemen die verhalen ‘gelijkenissen’. Jezus vertelt over dingen uit het leven van alledag in die tijd en ze geven ons een mooi inkijkje in de wereld waarin Jezus rondliep.
Maar let op! Vaak gebeurt er in de gelijkenis iets wat je niet verwacht. Zo zetten de verhalen je aan het denken.

Boekentips
Wil je meer ontdekken over de tijd waarin de Bijbelverhalen zich afspelen? Hieronder vind je een paar tips van kinderboeken die kinderen meer laten ontdekken over de tijd, cultuur en het leven in de Bijbel.

Bijbel infographics voor kids
Een boek met kleurrijke infographics over de Bijbel. De meest vreemde Bijbelverhalen staan uitgetekend, maar ook de meest bijzondere personen (ooit gehoord van de ninja skills van Ehud?) en natuurlijk lees je informatie over de maat van de ark, de tabernakel en het nieuwe Jeruzalem.
ISBN 9789085433903 | Uitgeverij Columbus

 

Beleef de Bijbel – Bijbels Handboek voor Jou
Dit boek neemt je mee op reis vanaf de schepping, langs de oerverhalen, de tijd van de aartsvaders, rechters en koningen naar de tijd van Jezus, de zendingsreizen en de eerste gemeenten. De prachtige illustraties brengen de informatie tot leven en de landkaarten en tijdbalken tonen de Bijbelverhalen in het grotere geheel. Samen met de foto's van historische plaatsen en vondsten biedt het kinderen een goed tijdsbeeld.
ISBN 9789085434177 | Uitgeverij Columbus

 


De blog is geschreven door Hanna Holwerda, auteur van doeboeken voor ouders en kinderen en medewerker van Kinderbijbels.nl.

Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.