Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Een goed gekozen bijbel blijft je een leven lang bij!

08-01-2020

Kinderbijbels zijn er in alle mogelijke soorten en maten. Bijna net zoveel als er kinderen in soorten en maten zijn.
Maar hoe vind je nou de juiste match?

Een ‘nieuwe’ bijbel om uit voor te lezen
We zijn op zoek naar een ‘nieuwe’ bijbel om onze dochters uit voor te lezen. De meiden willen graag verhalen over Jezus uit de Bijbel in Gewone Taal. Prima. Zonder er veel bij na te denken stel ik voor om het evangelie van Marcus voor te lezen. Dat evangelie is namelijk kort en bondig, dat zullen de meiden dan wel prettig vinden. Nee dus.

Veel te kort
We beginnen met het verhaal van Johannes de Doper bij de Jordaan, Marcus 1:1-14. Als de laatste woorden nog naklinken en ik de bijbel dichtdoe, kijken twee paar ogen mij verontwaardigd aan. Dan barsten ze los. Zo vertel je toch geen bijbelverhaal!

Jezus werd gedoopt door Johannes in de Jordaan. Zodra Jezus weer uit het water kwam zag hij dat de hemel open ging.
Uit de hemel kwam de Geest naar Jezus toe. Hij kwam naar beneden als een duif.
(Marcus 1 vers 9 en 10)

Ze konden het precies navertellen, maar in hun ogen is dat niet de manier waarop je een bijbelverhaal vertelt. Veel te kort.

Verhalen moeten verteld worden
Bijbelverhalen moeten, net als andere verhalen, verteld worden. Ze kunnen je meeslepen naar een andere wereld en een andere werkelijkheid. Bijbelverhalen zijn bij uitstek verhalen die je meer over jezelf en over het leven laten ontdekken. De verhalen laten een stukje van God zien.
Daarom is het zo belangrijk dat de bijbel aansluit bij de lezer of degene aan wie je het verhaal voorleest.

Een goed gekozen bijbel blijft je een leven lang bij, dus het is de moeite waard om even wat tijd te nemen voor het kiezen van de juiste kinderbijbel. Daarom hierbij vijf handige tips.

Tip 1:    Beantwoord voor jezelf de volgende vraag: ‘Voor wie en waarom zoek ik een kinderbijbel?’

Tip 2:   Kijk of de verhaalstijl bij jou past, dat leest namelijk veel prettiger voor.

Tip 3:   Past de stijl ook bij jouw kind? Verhalen kunnen beknopt zijn, zoals in Marcus, of juist uitvoerig. Wat vind je van het woordgebruik? Is het moeilijk of makkelijk? Klassiek of eigentijds?

Tip 4:   Vraag je kind wat hij of zij van de illustraties vindt. Kinderen kunnen daar heel anders over denken dan volwassenen.

Tip 5:   Leen de bijbel, voordat je hem aanschaft, eerst eens bij de bibliotheek om hem uit te proberen.

Ik hoop dat deze tips je helpen. Wil je meer weten over het kiezen van de juiste kinderbijbel? Klik hier voor een handreiking voor ouders met onder andere informatie over hoe kinderbijbels aansluiten op de verschillende leeftijden.


Deze blog is geschreven door Hanna Holwerda, auteur van doeboeken voor ouders en kinderen en medewerker van Kinderbijbels.nl

Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.

Foto: Tiwifotografie