Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Gewoon anders Bijbellezen

22-10-2019

Hoe lees je samen met een kind met een verstandelijke beperking uit de kinderbijbel? Of met kinderen met een sociale, visuele en/of auditieve beperking. Dit artikel staat vol met tips en handvatten om samen Bijbel te lezen. Het is misschien anders Bijbellezen, maar eigenlijk ook heel gewoon, want de bijbel is er voor iedereen!

Gods woorden horen in je hart.

Bijbellezen met kinderen met een auditieve beperking
Veel kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Het kan een echt ouder-kind moment zijn. Voor kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, is het voorlezen uit de kinderbijbel een belangrijk moment waarmee ze met Bijbelverhalen in aanraking komen. Maar wat als een kind een auditieve beperking heeft? Kun je een kind dat slechthorend is voorlezen?

Hierbij een aantal tips voor het voorlezen:

  • Spreek langzaam en duidelijk.
  • Lees je voor aan een groep? Plaats het slechthorende kind tegenover je zodat je gezicht goed zichtbaar is en je oogcontact kunt maken.
  • Check wat voor het kind nodig is: links of rechts van jou zitten, afhankelijk van een goed horend oor.
  • Probeer storende omgevingsgeluiden zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Maak tijdens het vertellen ter ondersteuning gebruik van afbeeldingen, voorwerpen of gebaren.
  • Merk je tijdens het vertellen dat je de aandacht van het kind verliest? Check of het kind je begrijpt en goed kan verstaan.

Bijbellezen met kinderen met een visuele beperking
Kinderen die blind of slechtziend zijn, missen de platen in een kinderbijbel. Voor hen is het belangrijk dat ze zonder deze afbeeldingen de tekst kunnen volgen en begrijpen.
Hier kun je rekening mee houden als je voorleest uit een kinderbijbel.
Wat je ook kan helpen is vooraf het verhaal een paar keer door te lezen en het vervolgens zelf te vertellen. Je kunt spelen met het verhaal: door je stemgebruik, door pauzes in te lassen en extra geluiden toe te voegen. Je mag best overdrijven. Een grote boot mag hééél groot zijn en een storm komt het beste over als je de wind laat waaien (wapperen met een papiertje, blazen). Kinderen hebben een rijke fantasie, ze zullen helemaal opgaan in het verhaal.

Laat de woorden en geluiden het verhaal vertellen.

Willen kinderen zelf Bijbellezen of luisteren?
Op Kinderbijbels.nl staan zowel besprekingen van kinderbijbels in braille als luisterbijbels.

Bijbellezen met kinderen een (licht) verstandelijke beperking
Bij Bijbellezen met kinderen met een (licht) verstandelijke beperking spelen de afbeeldingen juist een belangrijke rol. Je kunt ze gebruiken als vertrekpunt en je kunt er tijdens het verhaal naar verwijzen. Vertellen bij het plaatje, in eigen en eenvoudige woorden, spreekt kinderen met een verstandelijke beperking aan. Je houdt ondertussen contact met het kind. Je hebt veel sneller in de gaten of ze geboeid zijn of dat ze iets niet begrijpen. Maak ondertussen oogcontact met de kinderen. Dan voelen ze zich gezien. En praat rustig. Liever een paar woorden, dan een lang verhaal.

Kinderen met een verstandelijke beperking kunnen genieten als ze een verhaal herkennen. Dus herhaling is voor deze doelgroep goed.

Belangrijkste tip bij het kiezen van een kinderbijbel
Ben je opzoek naar een geschikte kinderbijbel voor iemand met een verstandelijke beperking? Stel jezelf allereerst de vraag: Wat heeft de persoon voor wie ik een bijbel zoekt nodig?

Kinderen met een verstandelijke beperking zijn allemaal verschillend. Qua motoriek maar ook qua vermogens om te kunnen bevatten en begrijpen. Om een geschikte kinderbijbel voor kinderen met een verstandelijke beperking te kiezen is het belangrijk om de mogelijkheden van het kind te kennen.

Lees hier een uitgebreid artikel over het kiezen van een kinderbijbel voor iemand met een verstandelijke beperking.

Beeldspraak, letterlijk en figuurlijk.

Bijbellezen met kinderen met een sociale beperking
Kinderen met een sociale beperking nemen de taal letterlijk. Dat merk je als je vertelt over God en met ze uit de Bijbel leest. Soms moeten ze lachen of stellen ze een vraag: ‘Hoezo kan je bergen verplaatsen als je gelooft? Dat heb ik nog nooit gezien!’ Zodra je merkt dat je kind iets niet begrijpt, is het beter om te stoppen met Bijbellezen. Vraag wat hij niet snapt. Dan heb je de gelegenheid om het uit te leggen. Liever een kort stukje Bijbellezen, wat je kind begrijpt, dan een lang verhaal. Voor jezelf is dit ook veel leerzamer: je leert naar je kind te luisteren. Je leert welke vragen hij heeft en je kan dan aansluiten op wat er in hem omgaat.

 


Met dank aan:

Klik hier voor alle berichten die Opkijken.nl rondom dit onderwerp hebben geplaatst.
Voor meer informatie over Opkijken.nl klik hier.