Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Illustraties zijn belangrijker dan tekst

07-11-2018

Michel de Boer, illustrator van diverse bijbelse kinderboeken, vertelt waarom.

Als illustrator kijk ik bij een kinderbijbel natuurlijk vooral naar de illustraties. Uiteraard is de tekst ook belangrijk, maar het kind ziet eerst de tekening. En die moet goed zijn. Maar wat is goed?

De variatie in tekenstijl is net zo groot als het aanbod aan kinderbijbels. Van cartoonachtig tot realistisch, van mierzoet tot kunstzinnig. In de laatste categorie vind ik Een bijbel van Davidsfonds zeer geslaagd.

Uit het buitenland
De meeste kinderbijbels die je ziet in de boekenwinkel komen uit het buitenland. De reden daarvan is dat het ontwikkelen van een kinderbijbel duur is. Voor een uitgever is het voordeliger om een kinderbijbel uit het buitenland te kopen en te vertalen. Dat verklaart mede het verschil in tekenstijlen.

Fantaseren rondom de kern
Een illustratie in een kinderbijbel hoeft voor mij niet authentiek te zijn. Een huis hoeft er niet perse zo uit te zien zoals het er werkelijk uitzag. In de tijd van de Bijbel zagen de huizen er van binnen saai uit. Logisch, want mensen leefden veel meer buiten dan binnen en hadden bovendien veel minder spullen. Dus er stond niet veel in de kamer en er hing ook niets aan de muur. Dan ben je als tekenaar dus snel uitgetekend. Vooral wanneer een verhaal zich in een woonkamer afspeelt. Dat is voor kinderen natuurlijk niet leuk. En ook van mij mag er best een schilderijtje aan de muur hangen, een bloempot op de vensterbank staan of een koelkast in de keuken. Dat hoeft niets af te doen aan de essentie van het verhaal. Het gaat om de kern. Daar omheen mag best gefantaseerd worden. Wanneer het verhaal buiten plaatsvindt wordt het voor mij al leuker. Een boom, een struik  of een berg; je kunt ze precies tekenen zoals ze eruit zien, maar je kunt ook een beetje fantasie gebruiken bij het inkleuren.

En een beetje humor
Kleine grapjes zijn leuk, mits een beetje verstopt. Want dan moet je ernaar zoeken (en dat is leuk) en ze verstoren niet het beeld. Een muisje dat over een zak met graan springt, een konijntje dat achter een struik vandaan wipt of een vlinder die weg fladdert. Ze doen het goed bij kinderen. Ze maken de illustratie levendiger.


Michel de Boer, illustrator van diverse bijbelse kinderboeken.