Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Kinderbijbels.nl op Opwekking

30-05-2018

Anderhalve week geleden was Ark Mission met de matchingsite kinderbijbels.nl aanwezig in de lectuurtent op Opwekking. Heel veel kinderwerkers en ook vaders en moeders kregen advies over een geschikte kinderbijbel voor hun doelgroep dan wel kind.

‘Ik zoek een kinderbijbel voor mijn kleinzoon van zes. Welke kan ik het beste kopen?’ Een dame kijkt me met hoopvolle ogen aan. Hoewel er achter mij op de tafel tal van kinderbijbels liggen uitgestald, kan ik haar niet de juiste bijbel aanwijzen. Waarom niet? Het uitkiezen van de juiste bijbel is iets persoonlijks. Gelukkig kan ik haar wel helpen door de juiste vragen te stellen, waar zij zelf antwoord op mag geven.

Niet alleen deze dame, maar vele anderen zijn op zoek naar ‘de juiste kinderbijbel’. Weet jij nog die ene kinderbijbel van vroeger, je favoriet? Een goed gekozen bijbel blijft je een leven lang bij.

Welke vragen kun je jezelf stellen tijdens je zoektocht naar de juiste kinderbijbel?

Voor wie en waarom zoek ik een kinderbijbel?
In je zoektocht is het belangrijk dat je de persoon voor wie de bijbel is in gedachten houdt. Alleen zo vind je de juiste match.

Voor welke leeftijd zoek ik een kinderbijbel?
Er zijn verschillende kinderbijbels:

  • Bij peuterbijbels zijn de illustraties heel belangrijk en vormen ze de basis van het verhaal.
  • Bij kleuterbijbels vertellen de illustraties samen met de korte teksten het verhaal.
  • Bij de verhalen in kinderbijbels voor kinderen van 6-9 jaar is extra aandacht voor de leefsituatie, gedachten en gevoelens van de bijbelse personen. Bij deze bijbels ondersteunen de illustraties de tekst.
  • Tienerbijbels zijn een opstap naar het lezen van de Bijbel zelf. In tienerbijbels is veel aandacht voor symboliek en achtergrondinformatie.
  • Jongerenbijbels volgen de oorspronkelijke bijbeltekst in eenvoudiger woordgebruik of vertelling. De verhalen in deze kinderbijbels zijn vaak uitgebreid met illustraties of foto’s en aanvullende informatie.

Wat vind ik van de verhaalstijl? Past het bij het kind dat ik ga voorlezen of dat deze bijbel krijgt?
De verhaalstijl kan erg verschillen. Een stijl die bij je past leest veel prettiger voor. Je komt hier het beste achter door een stukje te lezen. 

Wat vind ik van de illustraties? Passen ze bij degene voor wie de kinderbijbel is?
Persoonlijk vind ik dit een lastige vraag om te beantwoorden. Kinderen worden vaak geboeid door eenvoudige tekeningen met duidelijke gezichtsuitdrukkingen, terwijl ik zelf vaak voor artistiekere illustraties zou kiezen.

Wat is de visie van de auteur en past deze visie bij mij of degene die de kinderbijbel gaat gebruiken?
Het is fijn als de visie bij jou als gebruiker aansluit. De visie ontdek je het makkelijkst in de kernverhalen, zoals het scheppingsverhaal, het verhaal van de geboorte van Jezus of het Paasverhaal. Blijft de schrijver dicht bij de bijbeltekst of wil hij de boodschap of bedoeling van het bijbelverhaal duidelijk maken en voegt hij eigen uitleg en interpretatie toe?

Ik hoop dat deze vijf vragen je op weg helpen. Mocht je meer hulp willen bij je zoektocht? Neem een kijkje op deze site. Hier vind je vele besprekingen van de kinderbijbels die momenteel verkrijgbaar zijn.

Kinderbijbels.nl wordt mogelijk gemaakt door Ark Mission.


De blog is geschreven door Hanna Holwerda, eigenaar van Educatief Bureau Sterrenschip en auteur van doe-boeken voor ouders en kinderen.
Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.