Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Lentekriebels

21-03-2018

Een bijbels voorbeeldverhaal met moestuintjes

De Albert Heijn heeft ze weer, de moestuintjes. Mijn dochters zijn er fan van. Ze weten zelfs buiten de actie om moestuintjes te scoren, bij vrienden, op de vrijmarkt op Koningsdag en zelfs bij de kringloop. Uiteindelijk staat dan elke vensterbank vol.

Voor dit jaar hebben we iets nieuws bedacht wat ik graag met jullie deel. We gaan de gelijkenis van het zaad zelf uitvoeren! Doen jullie mee?

Bijbellezen, maar dan anders
Als Jezus door het land trekt vertelt Hij veel gelijkenissen. Met deze voorbeeldverhalen vertelt Hij over het koninkrijk van God. De mensen in de tijd van Jezus begrepen de voorbeelden goed, Jezus gebruikte voorbeelden uit het leven van alledag.

Een van de verhalen is de gelijkenis van het zaaien van zaadjes, een echt lenteverhaal en ook voor ons heel herkenbaar.
Natuurlijk kun je het verhaal voorlezen aan je kinderen, maar hoe leuk is het om het verhaal uit te voeren!

De gelijkenis: het zaaien van zaadjes
Wat heb je nodig: zaadjes naar keuze, kiezelstenen of een oude pot, stokjes of satéprikkers.

Stap 1:  Lees samen het verhaal in Matteüs 13:1-9 of uit een kinderbijbel.
Onderaan deze blog vind je een lijstje met kinderbijbels waar dit verhaal in staat.

 

Stap 2:  Kies samen een stukje uit waar jullie de zaadjes kunnen zaaien van minimaal 30 bij 30 cm. Verdeel het stuk in tweeën door er met je vinger of met een stokje lijnen in te tekenen.

 

Stap 3:  Doe in het eerste deel kiezelsteentjes, of als je die niet hebt de scherven van een oude pot. Strooi hier een handje zaadjes overheen. (Matteüs 13:5)

 

Stap 4:  Maak de aarde van het tweede deel rul en vochtig. Prik met je vinger of met een stok kleine gaatjes en strooi hier zaadjes in. Maak de gaatjes voorzichtig dicht. (Matteüs 13:8)

 

Stap 5:  Strooi een aantal zaadjes op de tegels of op het tuinpad. (Matteüs 13:4)

 

Stap 6:  Strooi een aantal zaadjes onder andere planten, bijvoorbeeld in de border. Markeer met een bordje of stokje waar je ze gezaaid hebt. (Matteüs 13:7)

Nu is er geduld nodig. Het zal een aantal dagen duren (afhankelijk van het soort zaad) voordat er iets boven komt. Waar groeit het zaad het best?
Lees tot slot samen de uitleg die Jezus geeft bij deze gelijkenis in Matteüs 13:18-23.

Geen tuin? Geen probleem!
Gebruik 2 bloempotjes, een kamerplant en een schoteltje. Strooi wat zaadjes op het schoteltje (Matteüs13:4), een potje met een beetje grond en veel kiezels (Matteüs 13:5), een potje met potgrond (Matteüs 13:8) en strooi wat zaadjes in de pot van de kamerplant (Matteüs 13:7).

Gelijkenis van het zaad in de kinderbijbel
Jezus heeft meerdere gelijkenissen over het zaad en de zaaier verteld. In de volgende kinderbijbels staan een of meerdere van deze gelijkenissen:

Bijbel voor jonge kinderen (voor kinderen van 4-9 jaar)

Bijbelse vertelling voor jonge kinderen – deel 2 (voor kinderen van 6-9 jaar)

Bijbel voor kinderen (vanaf 9 jaar)

Kinderbijbel in 365 vertellingen (vanaf 9 jaar)

Groeibijbel (voor jongeren)


De blog is geschreven door Hanna Holwerda, auteur van doeboeken voor ouders en kinderen en medewerker van Kinderbijbels.nl.

Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.