Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Leuk … én leerzaam

07-02-2018

Vijf tips om het voorlezen van een bijbelverhaal nóg leuker te maken. En het is nog leerzaam ook!

Thuis lezen we veel voor. Als de kinderen gaan slapen of gewoon tussendoor. En elke vakantie kiezen we een boek dat voor ons allemaal leuk is en creëren we zo veel mogelijk voorleesmomentjes.
We lezen voor op de gekste plekken. In de trein, zodat de hele coupé kan meegenieten. In de wachtkamer van het consultatiebureau, de dokter of de tandarts. Op de hei tijdens een picknick of in een restaurantje.
Meestal is het een moment voor de kinderen om weer even rustig te worden of om de angel ergens uit te halen. Een soort van resetten.

Nog een keer, en nog een keer, en…
We lezen ook elke dag een bijbelverhaal voor. Sommige bijbels zijn favoriet. Zo kan het zijn dat we een kinderbijbel meerdere keren per jaar doorlezen. Sommige verhalen kan ik inmiddels dromen. Hoe zorg je er voor dat je na de zoveelste keer het verhaal nog steeds vol enthousiasme voorleest?
Door de jaren heen heb ik een aantal tricks ontwikkeld om het voorlezen nóg leuker te maken. Misschien heb je er wat aan.

Zo maak je het voorlezen nóg leuker:

Tip 1:  Laat je kind het verhaal bij de illustratie vertellen.

Tip 2:  Vertel het verhaal eens vanuit een ander personage. Op veel illustraties staan (kleine) dieren afgebeeld. Misschien kan je deze in het verhaal verwerken.

Tip 3:  Vaak komen kinderen met vragen of opmerkingen. Ga samen in gesprek. Vergeet niet daarna weer terug te keren bij het verhaal.

Tip 4:  Laat de kinderen het verhaal zelf verder vertellen. Hoe zou het verder gegaan zijn met de personages? Hoe zou hun leven er na vijf jaar hebben uitgezien? Zouden ze na tien jaar nog eens terugdenken aan wat er gebeurd is?

Tip 5:  Begin eens op de laatste bladzijde van het verhaal. Laat de hoofdpersoon het verhaal als een herinnering vertellen. Kunnen de kinderen helpen?

Leuk … én leerzaam!
Op deze manier is voorlezen nóg leuker. Maar wist je ook dat voorlezen heel leerzaam is?
Kinderen leren nieuwe woorden, raken vertrouwd met een juiste zinsbouw. De verhalen prikkelen de fantasie en ze ontdekken meer over de verhalen van vroeger, over God en over zichzelf.
Misschien komt het door mijn opvoeding, waarin ik veel uit mijn werk laat doorsijpelen, want als ik stiekem weer wat werkvormen toepas, bijvoorbeeld tijdens het voorlezen uit de Bijbel, roept mijn ene dochter steevast: ‘Leuk!’ En al snel roept de ander dan: ‘… en leerzaam.’

Leuk en leerzaam, eigenlijk past dat goed bij het voorlezen van bijbelverhalen.


De blog is geschreven door Hanna Holwerda, auteur van doeboeken voor ouders en kinderen en medewerker van Kinderbijbels.nl

Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.

Foto: Tiwifotografie