Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Met de bijbel onder de arm de tuin in

13-06-2018

De beste bijbelverhalen om buiten mee aan de slag te gaan.

Soms duurt de maaltijd net iets te lang. Aan het einde van de dag is de rek er een beetje uit, de energie een beetje op óf er moet juist energiek bewogen worden ... Om dan aan het einde van de maaltijd ook nog samen een bijbelverhaal te lezen, kan lastig zijn. Dus variëren wij thuis in hoe en waar we bijbellezen. Onze favoriete locatie deel ik graag met jullie. Met de bijbel onder de arm gaan we de tuin in!

Sommige verhalen komen zelfs buiten beter tot hun recht. Je zult zien dat je de verhalen anders gaat ervaren. Je hoort de vogels fluiten als je over de schepping leest. Je voelt de wind terwijl je over het Pinksterfeest leest.
Hierbij wil ik jullie een aantal tips geven om een bijbelverhaal buiten te lezen én er mee aan de slag te gaan. Zo ervaar en beleef je samen het verhaal.

Het verhaal van de schepping
Zoek een plekje buiten om het verhaal voor te lezen. Laat na elke scheppingsdag de kinderen dingen om hen heen aanwijzen die bij die dag passen.
Je kunt na afloop van het verhaal ook een wandeling door de buurt maken. Natuur is overal, ook in een drukke straat, midden in de stad of op je balkon. Als je goed kijkt, ontdek je overal de natuur: een korstmos, een plantje tussen de stenen, een pissebed …
Je kunt ook een kruipparcours maken door de tuin. Welke bodemdiertjes ontdekken jullie? Kunnen jullie ze, net als Adam, namen geven?
Bijbeltekst: Genesis 1 en 2

Het verhaal van Noach en de ark
Het hoeft niet eens droog te zijn om dit verhaal buiten te lezen, juist niet! Lees het verhaal van Noach, terwijl je buiten onder één of meerdere paraplu’s staat.
Schijnt de zon? Dan kun je na het lezen van het verhaal samen een mooie regenboog maken. Ga met je rug naar de zon staan. Zorg dat er uit de tuinslang of plantenspuit kleine druppeltjes komen (dit kun je instellen) en spuit het water in de lucht. Waar de druppeltjes door de lucht zweven, verschijnt een regenboog.
Bijbeltekst: Genesis 6:5 – 8:22 en 9:8-17

Het verhaal van Zacheüs
Hebben jullie een mooie klimboom in de buurt? Lees dan het verhaal van Zacheüs in of onder de boom. Je kunt het verhaal ook naspelen. Eén van jullie is Zacheüs, iemand is Jezus en de rest is omstanders. De omstanders laten Zacheüs niet bij Jezus komen, daarom klimt Zacheüs in een boom. Jezus kijkt omhoog en roept Zacheüs bij zich.
Bijbeltekst: Lucas 19:1-10

Het verhaal van de vijf broden en twee vissen
Lees het verhaal over het wonder van de vijf broden en twee vissen terwijl jullie buiten in het gras zitten. Neem wat brood mee, breek dit tijdens het verhaal in stukken en deel het uit.
Je kunt het verhaal ook lezen aan het begin van een picknick.
Bijbeltekst: Matteüs 14:13-21, Marcus 6:32-44, Lucas 9:12-17 of Johannes 6:5-14

Hebben jullie na deze tips de smaak te pakken? Dan hierbij nog een paar tip voor bij elk bijbelverhaal dat je buiten leest.

  • Maak een kunstwerk van stoepkrijt bij het bijbelverhaal.
  • Zoek elk iets in de natuur wat jij bij het verhaal vindt passen. Kun je uitleggen waarom?
  • Heb je een zandbak? Bouw één van de scènes uit het bijbelverhaal na.

Ik hoop dat jullie veel plezier beleven tijdens het bijbellezen buiten en het ontdekken van de verhalen.


De blog is geschreven door Hanna Holwerda, auteur van doeboeken voor ouders en kinderen en medewerker van Kinderbijbels.nl.

Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.