Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

De reisverhalen van Paulus

02-10-2019

De hele maand oktober is het Christelijke Kinderboekenmaand. Dit jaar met als thema Op reis!. Ook in de bijbel vinden we verhalen over reizen.

Misschien heeft Paulus wel de meeste kilometers afgelegd van iedereen in de Bijbel. Bijbelkenners hebben het een keer geprobeerd uit te rekenen en denken dat hij 7800 kilometer over land en 9000 kilometer over zee heeft afgelegd. Hier deed hij jaren over en soms bleef hij lange tijd in een stad wonen voor hij weer verder trok.
Waarom legt hij zoveel kilometer af? Na zijn bekering wil hij de mensen het goede nieuws over Jezus vertellen.

In de tijd van Paulus reist men over land vooral te voet. De Romeinen zijn de baas in Israël en veel landen rond de Middellandse Zee. Zij leggen een netwerk van wegen aan. Rechte wegen van steen. Dit is wel wat anders dan de ongelijke en onverharde wegen van daarvoor.
Maar het reizen in die tijd gaat langzaam. Men legt te voet ongeveer 30 kilometer per dag af. Moet je door bergland, dan kun je minder kilometers afleggen. Soms reist men met een ezel of een muildier. Deze dieren kunnen goed klimmen over de bergpaden.

Tijdens de reis liggen er allerlei gevaren op de loer.
Rivieren…
De Romeinen leggen ook bruggen aan, maar op veel plekken moet je gewoon dóór de rivier. Vooral in de winter kunnen deze woest en kolkend zijn. Zwemdiploma’s kent men in die tijd nog niet.
Rovers…
In verlaten gebieden, en die zijn er in die tijd veel, liggen roversbendes op de loer om eenzame reizigers te overvallen. Daarom is het slim om samen met anderen te reizen. Bekende reisgenoten van Paulus zijn Lucas, die ook reisverslagen schreef, Silas en Barnabas.
 

Paulus schrijft over het gevaar tijdens zijn reizen het volgende:
De vele reizen die ik maak, zijn vol gevaren. Er zijn gevaarlijke rivieren, en er kunnen onderweg rovers zijn. Telkens zijn er mensen die mij kwaad willen doen, Joden en niet-Joden. Overal ben ik in gevaar: in de steden, in de woestijn en op zee.
2 Korintiërs 11:26 BGT (NBG)


Paulus reist ook veel kilometers over zee. Waarschijnlijk ging hij met een Romeinse kustvaarder. Dit is een vrachtschip die goederen van kustplaats naar kustplaats brengt en waar ook passagiers op mee kunnen varen. Het reizen langs de kust is minder gevaarlijk dan over zee. Je kan bij storm schuilen in een baai, je kan makkelijk voedsel en water inslaan en de kunst heeft veel herkenningspunten, zodat je niet snel verdwaald.
Als Paulus naar Rome reist gaat hij in de stad Myra aan boord van een grote schip. Ze varen niet langs de kust, maar steken de zee over. Helaas loopt dit niet goed af. Ze komen in een storm terecht en lijden schipbreuk op Malt.

Hoe breng je de verhalen van Paulus tot leven?
De reisverhalen van Paulus zijn prachtige verhaal om samen met kinderen te lezen. Ze zijn spannend en verrassend. Maar ze laten ook zien hoe Paulus vol enthousiasme over God vertelt, niet op geeft en altijd blijft vertrouwen. In de verhalen ontdek je dat God met je mee reist, waar je ook naartoe gaat.
Hierbij een aantal tips om de verhalen tot leven te brengen:

  1. Ga naar buiten en bekijk met de kinderen hoe hun schaduw hen volgt en altijd bij hen blijft. Dit kun je vergelijken met God, die altijd met je mee gaat.
    Speel vervolgens schaduwtikkertje.
     
  2. Zet een parcours uit waarin de kinderen over ‘onverharde wegen’ moeten (zand, kiezels of grind), een ‘rivier’ moeten oversteken (door een bak water moeten), langs rovers moeten sluipen, et cetera. Je kunt hier een blotevoetenpad van maken zodat ze het nog meer ervaren. Gebruik de informatie uit deze blog om iets meer te vertellen over reizen in de tijd van Paulus.
     
  3. Bedenk samen met de kinderen zo veel mogelijk verschillen tussen reizen in de tijd van Paulus en reizen nu. Schrijf deze op een groot vel en vul ze aan tijdens het lezen van de Bijbelverhalen.

Verhalen over de reizen van Paulus kun je onder andere vinden in:
De Bijbel voor jou
God wil bij mensen wonen
Jeugdbijbel
Kijk en luister 2 en 3
Kinderbijbel voor elke dag
Prentenbijbel
Samenleesbijbel Junior
Samenleesbijbel
Startbijbel


De blog is geschreven door Hanna Holwerda, auteur van kinderboeken en doeboeken voor ouders en kinderen en medewerker van Kinderbijbels.nl

Maak hier kennis met het team van Kinderbijbels.nl.