Winkelwagen 0 producten / € 0,00
Ark Mission

Vertrouwd raken met de Bijbel

14-11-2018

Je kinderen vertrouwd maken met de Bijbel, hoe doe je dat? Gastblogger Tanneke Dorgelo, auteur van christelijke (kinder)boeken, vertelt hoe zij dat aanpakt.

Het houdt me de laatste tijd bezig. De enorme kloof die ik zie tussen christelijke jongeren en hun Bijbel. Het lijkt wel alsof ze niet weten wat ze met dit boek aan moeten. Ze weten niet wat erin te vinden is en als ze het lezen, snappen ze er doorgaans weinig van. Op de een of andere manier zijn ze niet vertrouwd geraakt met dit boek. Een boek dat de woorden van God bevat en persoonlijk tot hen wil spreken. Een boek dat leven brengt, opbouwt en vormt.

Een ding heb ik mij voorgenomen. Ik wil er alles aan doen om mijn kinderen zoveel mogelijk vertrouwd te maken met de ‘echte’ Bijbel. Want het is mijn diepe verlangen, dat zij heel dicht bij God leven. En ik geloof dat het lezen en bestuderen van de Bijbel een belangrijke sleutel tot dit leven is.

Wennen aan de Bijbel zelf
De kinderbijbels die ik aan mijn oudste heb voorgelezen zijn niet op twee handen te tellen. Ze is inmiddels tien en heeft een behoorlijke schat aan Bijbelkennis. Een tijdje geleden heb ik me voorgenomen om haar alvast te laten wennen aan de Bijbel zelf: mijn eigen jongerenbijbel. Voordat ze gaat slapen, behandelen we haar dagboek. Zij moet het Bijbelgedeelte opzoeken en voorlezen en dan vertel ik wat er in het dagboek staat.

Bijbelboeken zoeken
Laatst heb ik mijn kinderen uitgelegd wat er in het Oude en Nieuwe Testament staat. Ik vertelde over de boeken van Mozes, de kleine en grote profeten, de evangeliën en de brieven. Nu, met het opzoeken van Bijbelboeken, laat ik mijn dochter nadenken waar het boek zou kunnen staan. Steeds sneller vindt ze het juiste Bijbelboek. Als ze een Bijbelgedeelte heeft voorgelezen met woorden of zinnen die ze niet snapt, praten we er even over. Het zijn leuke waardevolle gesprekken.

Een eigen echte Bijbel
Nog even en dan krijgt ze een eigen echte Bijbel. Welke het wordt? Dat weet ik nog niet precies. Wat ik wel weet, is dat ik mijn uiterste best ga doen om haar vertrouwd te maken met deze schat. Zodat ze er net zoveel, of nog meer, van gaat houden dan dat haar moeder doet.

Op Kinderbijbels.nl staan verschillende Bijbels voor jongeren die hen helpen vertrouwd te raken met de Bijbel. Kijk hier voor het overzicht.


Tanneke Dorgelo is getrouwd en moeder van drie kinderen. Daarnaast spreekt en schrijft ze en is ze actief binnen ZussenRood. Ze is de auteur van o.a. Leven aan zijn hart.